Borůvky patří mezi oblíbené ovoce, které kromě skvělé chuti vynikají mnoha účinky na zdraví. Patří mezi jedno z nejzdravějších druhů ovoce, ale na jejich sezónu si musíme počkat od června do září. V lesích najdeme lesní borůvky, které rostou na keřích brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus), u nás v sadu se jedná o kanadské borůvky (Vaccinium corymbosum), zvané též zahradní, jelikož se mohou pěstovat i na zahradě, což u lesních není možné.

Toto drobné ovoce, které je obarveno tmavě modrou barvou, obsahuje velké množství cenných látek, díky nimž se jedna o elixír na řadu problémů. V sezóně byste jejich konzumaci neměli omezovat a dát si jich co nejvíc.

Co borůvky obsahují?

V borůvkách najdeme plno důležitých látek pro lidské tělo. Jedná se o vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, E a K a z minerálních látek je to mangan, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a zinek. Dále se v nich nachází karoten, antokyany, pterostilben, taniny, organické kyseliny a další. Nechybí v nich ani vláknina a velké množství vody.

Nutriční hodnoty borůvek

100 g čerstvých borůvek má přibližně následující nutriční hodnoty:

 

Energie:Bílkoviny:Sacharidy:Tuky:
220 kJ (52 kcal)0,7 g11,5 g0,6 g

Účinky borůvek na zdraví

Borůvky jsou velmi zdravé. Řadí se mezi superpotraviny, které se chlubí různými účinky na organismus.

 

  • Zlepšují imunitní systém
  • Pozitivně působí na zrak
  • Pomáhají snižovat cholesterol
  • Mají dobrý vliv na cévy a srdce
  • Doporučují se při ateroskleróze
  • Jedná se o prevenci infarktu myokardu
  • Preventivně působí proti mozkové mrtvici
  • Pomáhají na křečové žíly
  • Mají protizánětlivé účinky
  • Bojují proti volným radikálům díky antioxidantům
  • Zpomalují stárnutí
  • Snižují cukr v krvi
  • Pomáhají při regeneraci těla
  • Slouží jako prevence rakoviny
  • Čistí močové cesty a ledviny
  • Mírní bolesti při menstruaci
  • Pomáhají při nachlazení, horečce a chřipce
  • Pozitivně působí na problémy s trávením
  • Mají antibakteriální účinky

Pozitivně působí na zrak

V borůvkách se nacházejí látky, které ochraňují zrak. Jedná se hlavně o antokyany. Chrání sítnici, slouží jako prevence šerosleposti a oči se díky nim později unaví. Můžete je konzumovat jak čerstvé, tak i mražené, které si také zachovávají své cenné látky.

Borůvky při cukrovce

Borůvky patří mezi ideální ovoce při diabetuPomáhají snižovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Slouží jako prevence problémů, které doprovázejí diabetiky. Dále je vhodné pít čaj z borůvkových listů, který má rovněž pozitivní účinky při snižování hladiny cukru v krvi.